W dniach 19 – 20 września 2020 r. już po raz piąty w stadninie koni w Kierzbuniu odbył się Rajd Konny w hołdzie żołnierzowi niezłomnemu Zygmuntowi Szendzielarzowi „Łupaszce”. Pułkownik Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka” to bohater narodowy, którego imię zostało zakłamane przez propagandę sowiecką. To postać, którą należy odkłamywać i o której należy mówić, jako autorytecie dla przyszłych pokoleń Polaków. W wydarzeniu wzięli udział m.in.: Artur Chojecki, wojewoda warmińsko-mazurski, przedstawiciele wojska, w tym po raz pierwszy przedstawiciel Dowódcy Wojsk Specjalnych, Szef Szkolenia Wojsk Specjalnych Pan Pułkownik Marian Paraniak, a także przedstawiciele władz lokalnych, zawodnicy i grupy rekonstrukcyjne.

W czasie dwudniowej imprezy odbył się rajd konny, pokazy oraz zawody kawaleryjskie. W tym roku po raz pierwszy odbyły się zawody w strzelaniu z pistoletu VIS z galopującego konia.

Nagrodę za drugie miejsce w tej konkurencji ufundowała nasza Fundacja – była to kabura do pistoletu VIS.

Relację z wydarzenia można prześledzić na stronie Stadniny Koni Kierzbuń: https://www.facebook.com/kierzbun/